Kruh brez kvasa iz nakaljene ajde in prosa

Kruh brez kvasa iz nakaljene ajde in prosa

Kruh brez kvasa iz nakaljene ajde in prosa

Odličen kruh, brez kvasa, brez glutena - poskusite, ne bo vam žal!

Sestavine:

- 150 g zelene ajde
- 150 g prosa
- 4 čajne žličke psylliuma
- pol čajne žličke soda bikarbone
- ena žlica medu
- pol čajne žličke soli
- 1 čajna žlička jabolčnega kisa
- 2 skodelici vode (2 x 230 ml)

Navodila:

Zeleno ajdo in proso namočimo v večji količini vode in pustimo v hladilniku čez noč. Naslednji dan semena dobro speremo pod tekočo vodo (spiramo vsaj 2 minuti). Pripravimo si skodelico tople vode (230 ml) in vanjo zamešamo 4 žličke psylliuma (indijskega tropotca). Premešamo in počakamo da nabrekne in nastane nekakšen gel. Nakaljeno ajdo in proso stresemo v blender, dodamo pripravljen psyllium, žlico medu, sodo bikarbono, kis in sol, ter prilijemo še eno skodelico vode. Prižgemo blender in mešamo toliko časa, da se na površju začne masa mešati - pazimo da tekočine ne zmešamo preveč, saj lahko masa postane preveč lepljiva.

Ko je zmes pripravljena, jo nadevamo v namaščen pekač. Kruh pečemo na 160 °C, približno eno uro, oziroma dokler ne porjavi ob robovih in je na otip vrhnji del trd. Če se vam med peko zgodi da kruh zelo naraste, ga lahko prebodete z ostrim nožem da para normalno uhaja - v tem primeru lahko kruh upade - to je normalen pojav.

Ko je kruh pečen ga ohladimo na rešetki. Ko je ohlajen ga lahko razrežemo :)

Pa dober tek!

 

Poskusite tudi ostale. Ne bo vam žal.

BREZPLAČNA EKNJIGA